Каталог статей
Заготівля і зберігання бересту
Берест можна заготовляти у будь-який час року. Але найміцніша і найгнучкіша кора буває на початку літа, чи восени у цей період верхні шари бересту легко відокремлюються від кори. Для практичності у використанні матеріалу знімаємо кору зі стовбурів беріз діаметром від 20 см і більше, оскільки отримаємо шматки бересту більших розмірів що цінно. Знімаємо бересту ми лише з давно повалених і відмерлих дерев, а ні в якому разі не з живого дерева. Якщо стовбур берези сухий, чи пролежав на землі у вологості кілька років, кора з нього знімається дуже легко, оскільки шар камбію між корою і деревиною знищений. Декоративною особливістю такого бересту є темно-коричневий або червоно-коричневий колір внутрішнього шару. Як правило, майстер-початківець під час свого першого походу до лісу за матеріалом знімає кору зі знайдених березових стовбурів повністю, тобто усю площу кори яка вкриває стовбур, а потім, прийшовши до майстерні ріже заготовлені шматки на менші – необхідні для роботи. Таким чином отримує багато відходів кори – невикористаних шматочків з прицвілими ділянками чи з дірками. Більш досвідчений майстер не несе з лісу такої кількості непридатного для роботи матеріалу, а здійснює відбір цікавих шматочків бересту прямо під час зняття його зі стовбура дерева. Основний інструмент для заготівлі бересту - гострий ніж і ножиці, та можна використовувати і інші ріжучі матеріали, як допоміжні - сокира, ножівка, клин чи металева пластина у формі клина. Гострим ножем на спиляному чи поваленому грозою стовбурі робимо надріз вздовж та поперек стовбура, прагнучи не зачепити деревину, інакше вона заважатиме зняттю кори. Край розрізу необхідно відігнути і далі здирати берест руками навкруги стовбура до іншого краю того ж надрізу. Таким чином можна заготовити досить широкі смуги бересту. Для безпосереднього відшарування кори від стовбура використовують клин чи металеву клиноподібну пластину. Підсовуючи гострий кінець під край бересту зверху і поступово пересувають уздовж всієї колоди, просувають клин до виходу. Потім гострим краєм виконують відшарування почергово з одного і з другого боків від зробленого розрізу. Шматки, які вже відокремили від стовбура необхідно почистити ножем від трухлявини, яка може пристати до кори з виворітного боку. Зберігають заготовлені шматки бересту у сухому приміщенні, щоб запобігти його псуванню. Заготовлені листи складають попарно внутрішніми шарами один до одного, притискаючи кілька набраних таким чином шарів зверху вантажем. В умовах майстерні найоптимальніше – скласти берест у картонні ящики, які можна скласти у відведеному місці і легко транспортувати. Щоб швидше висушити і розрівняти зібрану у вологому місці кору необхідно кожен шматочок, який кладете до ящика перекласти газетами, вони будуть вбирати вологу. Але складену таким чином кору необхідно час від часу провітрювати і міняти вологі газети на сухі, перебирати шматочки кори і позбавлятись від тих ділянок кори де можливий грибок чи пліснява. Якщо берест, який зберігаєте не буде достатньо висушений, чи потрапить у вологе місце, то цвіль, пліснява, мікроорганізми і бактерії пошкодять його поверхню і декоративні властивості матеріалу погіршаться. Для сушіння бересту при нормальній кімнатній температурі необхідно 2-3 тижні (тоді берест не коробитиметься). Якщо ж він дуже пересохне і стане ламатися, то його можна змочити водою і ще раз злегка підсушити. Потім треба очистити бересту від бруду і пилу, видалити не прилеглий до неї верхній шар та залишки клітин камбію з виворітнього боку. Після цього берест готовий до роботи.
|
Категорія: Заготівля та зберігання бересту | Додав: AmeLi (24.11.2011)
| Автор: Крутченко Лілія Володимирівна E W
|
Переглядів: 1695
| Рейтинг: 2.0/1 |
|
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|